Projektiranje

Nudimo Vam poseban pristup te pomoć planiranju rasvjete prema EN 12464 standardu.

Što je Europska norma NEN 12464-1?

Europski standard za rasvjetu unutarnjih radnih mjesta
Europska norma EN 12464-1 definira minimalne zahtjeve za osvjetljenjem radnog područja, umjesto cijele prostorije.Norma uzima u obzir Unified Glare Rating (UGR), vrijednosti luksa i renderiranje boja (Ra).Ovi zahtjevi ovise o radnom mjestu. Na primjer, na radnim mjestima uvijek se primjenjuje minimalno renderiranje boja u vrijednosti (CRI)> 80.

Kako se određuje norma?

Zahtjevi za osvjetljenje ovise o područjima gdje se obavlja rad. Osim ureda postoje i zajednički prostori, hodnici, garaže... Da bismo vam dali ideju o normi unutar određenih radnih prostora, u nastavku pogledajte tablicu Lux ​​i UGR vrijednosti prema mjestu rada:

Image
ProstorLuxUGR
Ured50019
Tehničko crtanje75016
Staze10028
Radiona30025
Precizna mehanika50022
Stube i liftovi15025
Garederoba20025
Učionice50019
Osim udovoljavanja normi i zakonskim propisima, Kvalitetna rasvjeta će poboljšati učinkovitost i raspoloženje djelatnika. Znanstveno je dokazano da se s dobrom rasvjetom mogu postići bolje performanse budući da daje bolju sposobnost orijentacije, manji zamor očiju i naravno, bolji pogled.

Što je UGR vrijednost i zašto je važna?

UGR je kratica za Unified Glare Rating. Ova vrijednost je pokazatelj u kojoj mjeri svjetiljke i izvori svjetlosti mogu uzrokovati nelagodu ljudima ovisno o njihovom položaju prema izvoru svjetlosti. Ova se vrijednost temelji na uobičajenim uzorcima i elementima prema novim europskim preporukama za unutarnju rasvjetu: standard EN 12464-1.

Rasvjeta je često podcijenjena komponenta u tvrtkama, ali zaslužuje više pažnje. Na produktivnost i dobrobit zaposlenika uvelike utječe rasvjeta. Svjetlo bi trebalo biti dovoljno jako za potrebe rada, ali ne toliko jako da uzrokuje nelagodu. UGR vrijednost je stoga bitna u poduzeću.

Što utječe na UGR vrijednost

Za procjenu važni su sljedeći čimbenici:

  • Oblik i veličina prostora
  • Refleksija od zidova, stropova, podova i drugih velikih površina
  • Vrsta rasvjetnog tijela
  • Raspored rasvjetnih tijela u prostoru
  • Položaj promatrača

UGR vrijednosti koje se ne smiju premašiti u primjeni pogledajte u tablici dolje

UGR vrijednostPrimjena
16Tehničko crtanje
19Ured
22Precizna mehanika
25Industrija
28Hodnici i predsoblja
Što je CRI

Indeks reprodukcije boja (CRI) pokazuje koliko izvor svjetlosti vjerno reproducira boje. Drugim riječima, govori koliko boje pod rasvjetom odstupaju od stvarnih boja na dnevnom svjetlu. Indeks reprodukcije boja ima ljestvicu od 0 do 100 posto i izražava se kao Ra vrijednost izvora svjetlosti. Uz dobar ili izvrstan prikaz boja, vidljiva su nikakva ili minimalna odstupanja u spektru boja.

LED rasvjeta ima Ra vrijednost između 80 i 90.

RaPrikaz boja
Ra = 90 – 100Izvrstan prikaz boja
Ra = 80 – 90Dobar prikaz boja
Ra = 60 – 80Umjereni prikaz boja
Ra = 40 – 60Slab prikaz boja